学其短

时间:2024-04-16 21:29:41编辑:揭秘君

新概念英语第二册29到40课的摘要写作,短一点

Lesson 29 Taxi Captain Ben Fawcett has bought a small Swiss aeroplane and uses it as a taxi. It is called a ‘Pilatus Porter’ . It can not only carry seven passengers, but can land anywhere also. Captain Fawcett has taken passengers to many strange places. He refused to fly a businessman to Rockall. The journey was too dangerous.(56 words)Lesson 30 Football or poloThe writer sat by the river last Sunday. Some children were playing games nearby. One of the children kicked a ball hard and it went towards a passing boat. The man in the boat neither saw the ball nor heard people shouting. The ball hit the man and the children ran away. However, the man was not angry and he threw the ball back to the bank. (67 words)Lesson 31 Success story?Frank Hawkins was telling the writer about his experiences as a young man.Frank used to work in a small shop as a boy.He used to repair bicycles there.He bought his own shop in 1958 and he made spare parts for aeroplanes in his twenties.He employed a lot of people in a few years.His wife came into the room after a while.She wanted him to repair their grandson's bicycle.(68 words)Lesson 32 Shopping made easyA detective watched a well-dressed woman in a large store one Monday.She bought a few small articles and she chose an expensive dress.The assistant wrapped it up for her and the woman took it with her.She did not pay for it,so the detective arrested her. The assistant was her daughter. She gave her mother a free dress once a week.(60 words)Lesson 33 Out of the darknessThe girl set out from the coast one afternoon and was caught in a storm.Her boat struck a rock,so she jumped into the sea.She swam eight miles that night.She reached the shore early next morning.She had seen a light high up on the cilffs and she cllimbed up.She found herself in hospital a day later.(55 words) Lesson 34 Quick workDan Robinson was worried.He had received a letter from the local police.Yesterday he went to the station.He is not worried any more.The police have found his bicycle.Dan was not only surprised but amused as well.His bicycle was stolen twenty years ago.He was fifteen then.(44 words)Lesson 35 Stop thief!Roy is finding his new job as a bus driver exciting.He saw two thieves in Catford Street recently.They were running out of a shop and Roy drove his bus straight at them,so they dropped the stolen money and got into a car.Roy drove his bus into the back of their car then and damaged it.Afte this he telephoned the police.Both men were arrested later. (64 words)Lesson 36 Across the ChannelDebbie Hart is going to swim across the English Channel tomorrow.She is eleven and she is a strong swimmer.Debbie has been trained by her father.He will follow her in a small boat.Debbie's mother will be waiting on the English coast.She swam the Channel herself when she was a girl.(49 words)Lesson 37 The Olympic GamesThe Olympic Games will be held in our country in four years' time,so the government will be putting up new buildings just outside the capital.Kurt Gunter has designed the buildings and workers will have completed the new stadium by the end of next year.The Games will be held in this country for the first time and we are looking forward to them. (62 words)Lesson 38 Everything except the weatherThe writer's friend,Harrison,had spent many years in the Mediterranean,but he wanted to retire in England so he bought a house in the country.The summer that year was very bad and he complained about the weather.In the end Harrison not only sold the house but also left the country.(48 words)Lesson 39 Am I all right?Dr.Millington refused to tell his patient,Mr.John Gilbert,whether his operation had been successful.The next day the patient telephoned Dr.Millington and inquired about a certain patient,Mr.John Gilbert.The doctor answered a number of questions about the patient and then asked whether the caller was a relative.The caller then told him who he was.(50 words)Lesson 40 Food and talk The writer sat beside Mrs. Rumbold at the dinner party.He tried to make comversation, but she was busy eating.He talked about the new play at 'The Globe' and about the holidays.She answered his questions briefly.Then he asked her if she was enjoying her dinner and she answered that if he have eaten morn and talked less, they would both have a good dinner.(63 words)


新概念英语第二册58课课文摘要

课文内容:

The tiny village of Frinley is said to possess a 'cursed tree'. Because the tree was mentioned in a newspaper, the number of visitors to Frinley has now increased. The tree was planted near the church fifty years ago, but it is only in recent years that it has gained an evil reputation. It is said that if anyone touches the tree, he will have bad luck; if he picks a leaf, he will die. Many villagers believe that the tree has already claimed a number of victims. The vicar has been asked to have the tree cut down, but so far he has refused. He has pointed out that the tree cut down, but so far he has refused. He has pointed out that the tree is a useful source of income, as tourists have been coming from all parts of the country to see it. In spite of all that has been said, the tourists have been picking leaves and cutting their names on the tree-trunk. So far, not one of them has been struck down by sudden death!


我是上海的,请教高手,专连本怎么搭配学制短、文凭拿的快,随便再介绍一个好一点的机构或者学校,谢谢!

你这个问题太大了....首先你应该先明确你本科段需要得到一个什么性质的学历.
如果是成考就没有必要谈什么专连本了.因为可以直接高升本啦.网教也一样.
所以我猜你问的应该是自学考试的专连本吧,因为现在这种模式是比较流行,性价比也最高的.
其实很简单,就是利用了自学考试的入学政策,专升本入学时不审查资格,无条件报名.仅仅在毕业时能出示国家认可的专科毕业证就可以了.因此可以在专科还没有毕业,甚至是刚开始专科学习时,就开始读自考本科.当然,这样的方法仅适用于文科.因为文科基本都是背的知识,可以跳跃学习.不像理科,不学专科就不能学本科....
这样的话大多是专科选个电大或者网教的文科比如行政管理什么的.然后同时参加自考的本科段学习考试.专业也基本是行政管理,商务管理,等文科专业.这样一来,因为专科是比较简单通过率很高的电大或者网教,所以你基本就不用花太多心思和时间就可以毕业了.集中精力学好(其实就是背好...)本科的那12门左右的课程就好了,.以3年为比较宽裕的时间周期,那么就是可以考6次(有的专业可以考12次).每次背2门就可以了.压力绝对狠小.这样一来无论是在学费上,学习周期上,本科学历含金量上都是最佳选择.
上海好点的院校无非三四家.自立教育(只有自考),交大昂立学院(电大自考都有可以套读.),中博学院(在郊区),民进自强.(前几年不错,可是最近不怎么开班了.不知道怎么回事)


念楼学短是一部什么书

《念楼学短》是钟叔河写给孙辈的一套古文入门读物。《念楼学短》是2002年湖南美术出版社出版的图书,作者是钟叔河。该书是一本文学集,收集了孟子、庄子等大家的思想精华的文学经典。《念楼学短》当得起有个性,有料还有思想这个称赞。这本书的个性之处就在于短,不论是选材之广泛,还是内容之简短,亦或者翻译与评语之精彩都能让我们看到苏轼的非凡和平凡。《念楼学短》这本书精选了530篇经典文言文,横跨53项主题,从《孔子》到《庄子》从春秋战国到明末清初,书中涉及多部著作和许多诗词作家的作品。可以说这本书收录众多名作,其形似《古文观止》,其意则更为简炼。这本书读之朗朗上口,通俗易懂却又让人欲罢不能,汇集多个名家的作品,可以让我们在名人的文言文的魅力之下学其短,掌握汉字的精髓,学会写作。作者的其他著作:《走向世界——中国人考察西方的历史》《从东方到西方》《中国本身拥有力量》《黄遵宪日本杂事诗广注》等。散文作品有:《小西门集》《笼中鸟集》《书前书后》《念楼学短》《记得青山那一边》《大托铺的笑话》等。另有谈话录《与之言集》。一九八三年力争将新编《曾国藩全集》列入国家规划并组织实施。一九八五年首倡重印周作人著作,所编订的《知堂书话》为一九四九年后部以周作人本名出版的书。

《念楼学短》朗读感

买了《念楼学短》上、下两本书,是钱叔河先生写的,里面选取了一些较短且独立成章的短文,作者附上自己的翻译及思考。“学短”,即是学古文之短,几个词包却包含丰富的内涵和意义,值得我们学习。

最近在培养自己早晨朗读这个习惯,非常惊喜地发现,《念楼学短》非常适合早晨朗读,篇幅较小,几分钟就可以读一遍,读起来非常有韵味,一般古文都会读个三、四遍,每天早晨花不了多长时间,就能学一小篇完整的古文。

清晨朗读还是在看奥斯卡·王尔德语录集时开始进行的,意外地觉得类似语录、名言警句、古文、诗词等文体用朗读的方式去“读”会更有感觉,多种感官的刺激,增加自己对知识的印象,也加深理解。主要还是因为它们太“短”了,只用眼睛看的话,很快就看完了,看完了好像也没什么印象,用朗读的方式,印象更加深刻,理解也会多一些。


用斜线(/)给下列文言文断句。(4分) 世间极闲适事,如临泛游览,饮酒弈棋,皆须觅伴寻对。唯 读 书 一

唯读书一事/止须一人/可以尽日/可以穷年/环堵之中而观览四海/千载之下而觌面古人/天下之乐/无过于此/而世人不知(“环堵之中”“千载之下”之后断了,“天下之乐”之后未断均不扣分) 试题分析:本题考查学生断句能力。断句题需要读懂文段内容,断句时重点做到一看语气(词),二看结构,有了这两点,就可以得到多数分数了。看语气,指的是关注语气词,语气词多属句末标志,如本题“焉”“也”;看结构是指文段中大多有相似甚至相同结构的句子,这些结构的句子应该自然断开。如本题【参考译文】世间特别休闲适意的事情,如游山水,赏胜迹,饮酒,下棋,都要有同伴,有对手,只有读书,只需一人(即纯粹属于个人的事,个人完全可以自由支配),你可以读一整天,也可以读上一年。坐在小屋子里你能够纵览天下;隔了上千年你也能晤对古人,这是天下任何其他赏心乐事都比不上的。只是世人不一定体会得到,非常可惜啊!


用斜线(/)给下面的短文断句。(限划8处)(4分)世间极闲适事,如临泛游览,饮酒弈棋,皆须觅伴寻对。

世间极闲适事,如临泛游览,饮酒弈棋,皆须觅伴寻对。唯读书一事/止须一人/可以尽日/可以穷年/环堵之中而观览四海/千载之下而觌(dí)面古人/天下之乐/无过于此/而世人不知,殊可惜也! 【评分标准】本题4分。标记“/”处,每断对2处,得1分。 试题分析:不同考查学生断句的能力。断句得先理解文段意思,所以属于理解翻译考点。此题是一段阐述读书的好处的文字。断句部分与前面形成对照,临泛游览,饮酒弈棋,都需要两个人,而读书只需要一个人,整日、整年的读,可以纵览古今。文本虚词较少,主要靠理解断句。【断句文段参考译文】世间特别休闲适意的事情,如游山水,赏胜迹,饮酒,下棋,都要有同伴,有对手,只有读书,只需一人(即纯粹属于个人的事,个人完全可以自由支配),你可以读一整天,也可以读上一年。坐在小屋子里你能够纵览天下;隔了上千年你也能晤对古人,这是天下任何其他赏心乐事都比不上的。只是世人不一定体会得到,非常可惜啊!


钟叔河的介绍

钟叔河,男,1931年生,湖南平江人,编审。原来在出版社当编辑,业余也做点研究,写点文章。现已离休,但有时也写一点。主要著作有《走向世界--近代知识分子考察两方的历史》、《从东方到西方》、《念楼集》、《天窗》、《钟叔河散文》、《念楼学短》、《学其短》等。编辑作品有《走向世界丛书》、《凤凰丛书》、《知堂书话》、《儿童杂事诗图笺释》等。

钟叔河的人物评价

钟叔河先生是我国著名的老出版家,也是知名的历史学家,钟老现住在长沙市的一幢20层楼上,由于“户户外貌咸同”,他便在门口挂了块竹牌子,上写“念楼”二字以示区别。安徽教育出版社今年年初出版的《念楼集》一书,就是他搬入“念楼”后编就的散文集。在《念楼集》中,他对当今出版界的种种弊病直言不讳。钟叔河先生20多岁时在报社做记者,1957年被错划为右派。“文革”中身陷囹圄长达十年之久。1979年落实政策以后他到湖南人民出版社从事编辑工作,“走向世界丛书”是他编辑的第一套图书,该套丛书原计划出100册,由于种种原因目前只出版了36册。这套书在出版界至今仍有重大影响,当时中国刚刚从闭关锁国状态中苏醒过来,钟叔河策划的这套丛书以宽广的视角全面介绍了欧美及日本文化,作者均为我国最早接触西方国家的先哲,内容则以游记和笔记的形式体现,当时出版界的同行们都对他的这个创举和气魄肃然起敬。钟叔河的学识令人佩服,他的胆识和勇气更加值得敬重。他是国内最早主张编辑大型系列图书《周作人作品集》和《曾国藩全集》的编辑,这在出版圈内同样引起了强烈的反响,因为在中国现代史上,周作人与曾国藩是有争议的人物。

<<学弈>>译文和作者简介

  学弈
  【原文】弈秋,通国之善弈也。使弈秋诲二人弈,其一人专心致志,惟弈秋之为听;一人虽听之,一心以为有鸿鹄将至,思援弓缴而射之。虽与之俱学,弗若之矣。为是其智弗若与?吾曰:非然也。

  【译文】弈秋是全国最擅长下棋的人。让他教两个人下棋,其中一个人专心致志,只要是弈秋讲的,他都学习;而另一个人虽然在听着,可是他心里总以为有天鹅要飞过来,想着搭弓拉箭把天鹅射下来。这样虽然他同前一个人一起学习,却学得不如前一个。能说这是他的聪明才智不如前一个人吗?我说:不是这样的。

  《学弈》选自《孟子•告子》。孟子(公元前372—前289)名轲,字子舆。战国时邹国人(现山东邹县)。我国古代思想家、教育家。是孔子以后的儒学大师,被尊称为“亚圣”。后世将他与孔子合称为“孔孟”。《孟子》是孟子与他的弟子合著的。内容包括孟子的政治活动、政治学说、哲学思想和个性修养等。全书分为《梁惠王》《公孙丑》《滕文公》《离娄》《万章》《告子》《尽心》等七篇。

  这段古文共有4句,有三层意思。第一句是一层意思,指出弈秋这个人是全国最擅长下棋的人。这句话为下文做了铺垫,因为“名师出高徒”,他的学生肯定都是高手,而且定是高手如云。第二层(第二、三句)却出现了一种不和谐的现象:弈秋教的两个学生,其中一个专心致志,把弈秋所教的话完全记在心里;另一个虽然在听,心里却在想着也许就有天鹅飞来,想着要拿起弓和带丝绳的箭去把它射下来。结果虽然一同学习,后一个比前一个却是远远比不上了。第三层(最后两句)是自问自答:是不是后一个比不上前一个聪明呢?我可以说:完全不是。联系第二层可知,后一个只因为他不肯专心致志地学习才落后的啊!
  只有四句话,却层次分明地讲明白了不专心致志便学不好本领的道理,告诉我们,只有专心致志,才能有所成就。文言文的简洁精炼由此可见一斑。


上一篇:活飞

下一篇:roadshow